Zespół Szkół Ekonomicznych w Gorlicach - ZSE Gorlice - Aktualności

WAŻNE:

Aktualności

29 listopada 2021 odbył się pierwszy etap Olimpiady Finansowej (The Great International Financial Literacy Quiz), w której do etapu międzynarodowego (Polska, Słowacja, Węgry i Czechy) zakwalifikowało się dwoje uczniów: Paweł Obrzut oraz Klaudia Dudra.

Konkurs dotyczył zagadnień finansowych i odbywał się w języku angielskim.

Paweł Obrzut w finale konkursu, który odbył się 06.12.2021 zajął drugie miejsce.

Kategoria:

We wtorek 16 listopada w sali Liceum Ogólnokształcącego w Gorlicach odbyły się powiatowe zawody trójek koszykarskich.

Nasza drużyna dziewcząt po wygranych z ZSZ Gorlice i LO Kromer wywalczyła złoty medal i awans na zawody wojewódzkie.

Turniej o mistrzostwo Małopolski odbył się 29 listopada w Tarnowie.

Wiktoria Bargieł z klasy II TE została laureatką XIX Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Marii Komornickiej organizowanego przez Kozienicki Dom Kultury im. Bogusława Klimczuka. Jury doceniło pracę „Podwójne życie Bereniki”.

Akcja opowiadania, opartego na konwencji onirycznej, rozgrywa się w Hotelu Quadrille w Gdyni, bohaterką jest fikcyjna postać – Berenika, wybitna badaczka literatury modernizmu i dwudziestolecia międzywojennego, której losy w niezwykły sposób splatają się z biografią i dorobkiem Marii Komornickiej.

Wycieczka klasy 3bT4 do Krakowa i Oświęcimia.
Podczas tej wyjątkowej podróży mogliśmy przejść ulicami Krakowskiego Kazimierza, gdzie znajduje się jedyna czynna ortodoksyjna synagoga w Krakowie – Synagoga Remuh oraz najstarszy cmentarz żydowski w Krakowie i jeden z najstarszych w Europie; gdzie znajduje się jedna z siedmiu na świecie ławeczek Jana Karskiego; gdzie przy ulicy Szerokiej mieszkała Helena Rubinstein, która uczyniła Kazimierz słynnym na całym świecie; gdzie Roman Polański przetrwał Zagładę Żydów w krakowskim getcie; gdzie Roma Ligocka przeżyła swoje dzieciństwo…
W ramach inicjatywy GotuJemy w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne. W warsztatach brały udział uczennice kl 3c Hot, które pod okiem mistrza Radosława Kłapacza przygotowywały samodzielnie wykwintne potrawy.
Na pierwszy rzut poszła przystawka czyli prołzioki z homiłkami, masłem rydzowym i burakiem. Danie główne w wykonaniu dziewczyn to zupa warzywna z pieczonym pstrągiem, hałuszki z roladą z królika i sosem rozmarynowym. Na deser dziewczyny przygotowały ciastka owsiane z kremem piernikowym, karmelizowanym jabłkiem i bezami.

Ta strona korzysta z plików cookies, aby zapewnić Ci najlepszą jakość przekazu informacji.