Technik HOTELARSTWA - Symbol cyfrowy zawodu 422402
Czas trwania nauki - 5 lat |
Kwalifikacje
Podczas nauki uzyskujesz kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Charakterystyka
Na kierunku technik hotelarstwa:
- zapoznasz się z zasadami funkcjonowania hoteli, pensjonatów, agencji turystycznych oraz firm cateringowych
- nauczysz się, jak dobrze planować i koordynować usługi hotelarskie, jak kompleksowo i profesjonalnie obsługiwać gości hotelowych oraz jak organizować usługi turystyczne
- poznasz zasady obsługi recepcji i personelu hotelowego
- dowiesz się jak ustalać zestaw oferowanych usług oraz jak konstruować ich ceny, by być konkurencyjnym na rynku
- Poznasz zasady efektywnego promowania oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy.
Perspektywy pracy
Jako technik hotelarstwa pracę znajdziesz przede wszystkim w hotelach / od kategorii turystycznej * poprzez standardowe **, komfortowe ***, First Class **** do kategorii Luksusowej *****/, pensjonatach, motelach, domach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach oraz w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej
Ponadto możesz organizować usługi cateringowe, oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.
Zdobyte kwalifikacje pozwolą Ci także na otworzenie własnej działalności w zakresie usług hotelarskich
Perspektywy nauki
Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach licencjackich, magisterskich na Uczelniach Wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo. Kierunki te prowadzone są najczęściej przez Wyższe Szkoły Zawodowe, Akademie Wychowania Fizycznego, Akademie Ekonomiczne
Technikum daje Ci także możliwość podjęcia dalszej nauki na dowolnie wybranym przez Ciebie kierunku.
Zdobywasz tytuł Technika Hotelarstwa,
uznawany w formie Europassu w całej Unii Europejskiej
Wybrane przedmioty
Organizacja pracy w hotelarstwie, działalność recepcji, usługi żywieniowe w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing usług hotelarskich, język niemiecki zawodowy
Przedmioty rozszerzone: geografia.
Języki obce: angielski i niemiecki, język niemiecki w hotelarstwie.
ZOBACZ POZOSTAŁE KIERUNKI ZSE GORLICE
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Gorlicach
www.zse.gorlice.pl