Zespół Szkół Ekonomicznych w Gorlicach - ZSE Gorlice - Kształcenie zawodowe

WAŻNE:

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych, w ramach realizacji kształcenia zawodowego, uczestniczą w praktykach zawodowych. W każdym roku szkolnym, nasza szkoła, organizuje takie zajęcia wyłącznie w przedsiębiorstwach, w których uczniowie poznają realia swojego przyszłego zawodu.

Gdy pojawiła się okazja, żeby praktyki odbyły się poza granicami kraju, nasza szkoła bez wahania postanowiła z niej skorzystać. I tak, chętni uczniowie z klasy 3bT5 oraz 3cT5, wyruszyli w marcu na praktyki do słonecznej Grecji.

Uczniowie klasy 2bT5 uczestniczyli 29 marca 2022 r. w Wirtualnym Festiwalu Umiejętności Zawodowych. Młodzież zapoznała się ze specyfiką pracy w obszarze szeroko rozumianej branży handlowej i logistycznej. Warsztaty dotyczyły m.in.: planowania ścieżki zawodowej, odnalezienia sie na rynku pracy oraz rozwoju kompetencji osobistych i zawodowych. Uczniowie mieli również możliwość kontaktu z profesjonalnymi trenerami Akademii Umiejętności Eurocash, posiadającymi doświadczanie zawodowe w branży FMCG oraz praktykami w obszarze handlu.

Uczniowie klasy 2aT5 od stycznia do kwietnia 2022r. uczestniczą w projekcie edukacyjnym Uczelnie szkołom – o finansach z NBP.

Celem projektu jest poszerzanie wiedzy w zakresie obrotu gotówkowego i bezgotówkowego, bezpieczeństwa dokonywania transakcji, oszczędzania i inwestowania, a także zarządzania własnymi pieniędzmi. Nasza szkoła znalazła się w gronie dziesięciu szkół z Polski  biorących udział w projekcie. Projekt jest realizowany we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim oraz Uniwersytetem Rzeszowskim.

W ramach inicjatywy GotuJemy w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne. W warsztatach brały udział uczennice kl 3c Hot, które pod okiem mistrza Radosława Kłapacza przygotowywały samodzielnie wykwintne potrawy.
Na pierwszy rzut poszła przystawka czyli prołzioki z homiłkami, masłem rydzowym i burakiem. Danie główne w wykonaniu dziewczyn to zupa warzywna z pieczonym pstrągiem, hałuszki z roladą z królika i sosem rozmarynowym. Na deser dziewczyny przygotowały ciastka owsiane z kremem piernikowym, karmelizowanym jabłkiem i bezami.

W ramach współpracy z Akademią Umiejętności Eurocash mamy po raz kolejny okazję uczestniczyć w Wirtualnym Festiwalu Umiejętności Zawodowych. Tym razem tematem przygotowywanych webinarów, które odbędą się 22 kwietnia będzie Logistyka.

Podczas spotkania online uczniowie będą mieli okazję dowiedzieć się m.in. jak planować ścieżkę kariery i szukać pracy, jak wygląda specyfika pracy w branży logistycznej.

Ta strona korzysta z plików cookies, aby zapewnić Ci najlepszą jakość przekazu informacji.